Ten przepis w oryginale wygląda zupełnie inaczej. Ale ja niestety należę do tych osób,które rzadko robią coś dokładnie trzymając się przepisu. Nie jest to zamierzone
i wynika :
a ) z braku potrzebnych artykułów spoż. ( brak planowania !!!)
b ) niechęci do długiego siedzenia w kuchni ( czyt. lenistwa )
Podaję przepis mój oraz oryginalny , choć nie znam źródła.
To moja wersja :
Upiec biszkopt kakaowy wg własnego przepisu.
Ciasto serowe :
15 dkg margaryny
3/4 szkl cukru pudru
6 żółtek
60 dkg zmielonego sera
1 budyń śmietankowy
6 białek ubitych na sztywno
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka, ser. Wsypać budyń oraz wmieszać wolno ubite białka. Upiec.
Masa budyniowa :
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 cukier wanilinowy
5 łyżek cukru
25 dkg masła
U mnie gotowy krem śmietankowy tym razem.
Masa truskawkowa:
1/2 l mrożonych ,zmiksowanych truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 szkl wody przegotowanej (zapomniałam wcześniej dopisać , bez wody masa truskawkowa będzie mocno sztywna )
Rozgrzać zmiksowane owoce, wodę i dodać do nich suche galaretki. Mieszać do rozpuszczenia, ostudzić. Układać kolejno :
masa truskawkowa
1/2 kremu
ciasto serowe
\ 1/2 kremu /
\ biszkopt kakaowy /
_________________
Wersja oryginalna :
Upiec biszkopt jasny i kakaowy.
Upiec ciasto serowe i zrobić masę budyniową jak wyżej.
Masa truskawkowa :
1 kg truskawek chwilę gotować i dodać 3 suche galaretki truskawkowe.
Układać :
polewa
biszkopt jasny
masa truskawkowa
1/2 kremu
ciasto serowe
1/2 kremu
biszkopt kakaowy
Jak widać u mnie zwyciężyło lenistwo........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz