Niestety nie wiem skąd ten przepis, ale chlebek polecam chociaż ma specyficzny smak.
Chleb na piwie
360 ml piwa
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu lub melasy ( dałam 1 łyżkę miodu )
Podgrzać wszystko razem do 54 stopni C. Oczywiście robię to na oko i smak
( dlatego należy dać 2 łyżki piwa więcej , chyba że się częściej próbuje )
14 g świeżych drożdży
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl mąki żytniej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli
Suche składniki wsypać do miski , wlać do tego piwo i miksować ok.5 min. Odstawić do podwojenia objętości pod przykryciem. Uformować bochenek w formie 10x21. Piec w temp. 175 stopni ok 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz