czwartek, 16 lutego 2012

Chleb na piwie

Niestety nie wiem skąd ten przepis, ale chlebek polecam chociaż ma specyficzny smak.




Chleb na piwie 

360  ml  piwa
2  łyżki  oleju
2 łyżki  miodu  lub melasy  ( dałam 1 łyżkę miodu )

Podgrzać  wszystko  razem  do  54 stopni C. Oczywiście robię to na oko i smak
( dlatego należy dać 2 łyżki piwa więcej , chyba że się częściej próbuje )

14 g świeżych drożdży
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl  mąki żytniej
1 łyżka kminku
1 łyżeczka soli

Suche składniki wsypać do miski , wlać do tego piwo i miksować ok.5 min. Odstawić do podwojenia  objętości pod przykryciem. Uformować bochenek w formie 10x21. Piec w temp. 175 stopni ok 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz