niedziela, 19 lutego 2012

Chleb półrazowy

Kolejny pyszny chlebek :



Chleb  półrazowy  :


250  g  mąki pszennej  razowej
250  g  mąki  pszennej
1  łyżeczka  cukru
1  łyżeczka  soli
20  g  drożdży  (  10  g  suchych  )
2  łyżki  oleju  słonecznikowego
300  ml  letniej  wody

Zrobić  zaczyn  z  drożdży, cukru ,2  łyżek mąki pszennej  oraz  odrobiny wody. Rozmieszać , odstawić na 15 min. Dodać resztę wody, mąki , sól oraz  olej. Wyrabiać ok. 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godz. Wyrobić ponownie, włożyć do keksówki 28x 11 cm. ( ja do 30 cm ), odstawić do wyrośnięcia. Piec  w  200 stopniach ok 30-35  min.
                                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz