piątek, 3 lutego 2012

Chleb graham i inne

Jak już człowiek zasmakuje w domowym chlebie to kupny nie ma szans. Zmieniam tylko rodzaje mąki i dodatki do środka. Nie przeszkadza mi ,że zawsze mają taki sam foremkowy kształt , że czasami troszkę popękają ( to jak doczytałam u bardziej doświadczonych piekarniczo efekt zbyt krótkiego wyrastania chleba )


Zamiast kratki mogą stygnąć ułożone na brzegach małej blaszki tak aby mogły odparować.
Ten z tyłu to graham , z przodu chleb pszenny z prażoną cebulką. ( te plamki to od prażonej cebulki )




Chleb  graham

2  szkl  mąki  pszennej
2  szkl  mąki  graham
2 łyżki  sezamu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki  siemienia  lnianego
2  łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
4 dkg drożdży

Drożdże rozmieszać z wodą, dodać sól , mąki i ziarna. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia  na 1,5 godziny. Zarobić , przełożyć do keksówki dł. 30 cm. Zostawić do wyrośnięcia . Piec ok. 1 godz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Nigdy tyle nie piekłam czasu w takiej temperaturze. Zazwyczaj w wysokiej 15 min, później skręcam temperaturę do 180 stopni.
                                                         


                                                                          

                                                       Chleb  pszenny  z  otrębami


40  dkg drożdży
1 łyżka cukru  ( pomijam )
500  dkg mąki pszennej  typ  650
500  ml letniej wody
80 g otrębów  ( daję 4 łyżki )
1 łyżeczka  soli
1/2 szkl ziaren  ( u mnie 2 łyżki prażonej cebulki )

Drożdże z  wodą wymieszać, dodać mąkę , otręby , ziarna lub cebulkę. Wyrobić ciasto. Włożyć do foremki dł. 30 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 40 min w 210 stopniach. Ja tradycyjnie w wysokiej temperaturze trzymam ok. 15 min i zmniejszam temperaturę do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz