Zamiast kratki mogą stygnąć ułożone na brzegach małej blaszki tak aby mogły odparować.
Ten z tyłu to graham , z przodu chleb pszenny z prażoną cebulką. ( te plamki to od prażonej cebulki )
Chleb graham
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mąki graham
2 łyżki sezamu
2 łyżki słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
2 szkl ciepłej wody
4 dkg drożdży
Drożdże rozmieszać z wodą, dodać sól , mąki i ziarna. Wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Zarobić , przełożyć do keksówki dł. 30 cm. Zostawić do wyrośnięcia . Piec ok. 1 godz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.Nigdy tyle nie piekłam czasu w takiej temperaturze. Zazwyczaj w wysokiej 15 min, później skręcam temperaturę do 180 stopni.
Chleb pszenny z otrębami
40 dkg drożdży
1 łyżka cukru ( pomijam )
500 dkg mąki pszennej typ 650
500 ml letniej wody
80 g otrębów ( daję 4 łyżki )
1 łyżeczka soli
1/2 szkl ziaren ( u mnie 2 łyżki prażonej cebulki )
Drożdże z wodą wymieszać, dodać mąkę , otręby , ziarna lub cebulkę. Wyrobić ciasto. Włożyć do foremki dł. 30 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 40 min w 210 stopniach. Ja tradycyjnie w wysokiej temperaturze trzymam ok. 15 min i zmniejszam temperaturę do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz