Coś się dzisiaj rozszalałam z wpisami. Ale to tylko tak dzisiaj ten mróz zwiększył moją aktywność.
Ciasto jest wariacją na temat styropianu. Ale jest delikatniejsze.
Kruche ciasto z jogurtem i owocami :
ciasto
1 kostka margaryny
1/2 szkl cukru
5 żółtek
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku
Ciasto można wykonać za pomocą miksera. Ja ucieram ręcznie margarynę z cukrem, dorzucam stopniowo żółtka, później wsypuję przesianą z proszkiem mąkę. Ciasto szybko zagniatam i dzielę na 2 części : 3/4 i mniejsza 1/4 . Większą częścią wyklejam blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej robię kruszonkę dosypując trochę mąki i rozcierając palcami.
Masa jogurtowa :
5 białek
3/4 szkl cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 duże jogurty naturalne
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli ( zawsze dodaję ) , dosypywać stopniowo cukier nadal ubijając. Dodać jogurty, wsypać suche budynie, delikatnie wymieszać.
Na cieście ułożyć owoce , u mnie czereśnie ze słoika, mogą być maliny , czarna porzeczka, śliwki pokrojone , wiśnie itp. Wylać masę jogurtową , posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 stopniach z termoobiegiem ok 40-45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz