niedziela, 4 marca 2012

Chleb tostowy

Dokładna jego nazwa to

Domowy  chleb  mleczny  tostowy :



1  łyżeczka  cukru
1  saszetka  suchych  drożdży ( 7 g )
55 g  miękkiego  masła
2 łyżeczki  soli
700 g  mąki  pszennej
425  ml  letniego  mleka


W  letnim  mleku  rozpuścić  drożdże, cukier . Dodać mąkę , sól i masło.
Wyrobić  ciasto.Zagniatać , pozostawić do podwojenia  objętości. Wyrobić, podzielić  na  2  części, umieścić w  keksówkach  21 x 10  cm. Zostawić  do  podwojenia  objętości. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką .Piec  przez  30 - 40  min. w 200 stopniach.


*  ja  dodałam  jeszcze  otręby
*  ten  na  zdjęciu  był  na  świeżych  drożdżach  (  14 g  )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz