Tym razem złożyłam elementy z 3 ciast. Efekt :
Spód to ciasto ucierane z owocami, na to masa owocowa z budyniu i galaretki i biszkopt. Dla osób lubiących owocowe ciasta, chociaż następnym razem zrobię grubszą warstwę masy.
Ciasto ucierane na spód:
1 margaryna
3/4 szkl cukru
4 jajka
3szkl mąki
2 łyżeczki proszku
1 kieliszek alkoholu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać kolejno jajka, alkohol ,jogurt i mąkę przesianą z proszkiem.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, na to owoce ( ja użyłam rozmrożonych czereśni ). Piec w 160 stopniach.
Upiec biszkopt kakaowy :
5 białek
niepełna szklanka cukru
5 żółtek
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
1 budyń czekoladowy - wsypać do szklanki i dopełnić mąką
1 łyżeczka proszku
Upiec .
Na soku z czereśni dopełnionym wodą do 1/2 litra ugotować budyń wiśniowy. Do gorącego budyniu dodać galaretkę wiśniową. Ciepłą masę wylać na ciasto z owocami, na to biszkopt i polewę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz