piątek, 30 marca 2012

Owocowych klimatów ciąg dalszy......

Kolejne  ciasto  znalezione  w  czeluściach internetu. Smakowało fantastycznie za pierwszym  razem,
ale lenistwo wzięło górę i zamiast skórki ze świeżych pomarańczy daję skórkę kandyzowaną własnej roboty. Smak trochę inny, ale równie dobry...


Pomarańczowiec






Ciasto  :

1  margaryna
3/4  szkl  cukru  pudru
3 jajka
3 i 1/2  szkl mąki
2 łyżeczki proszku
skórka otarta  z  3  pomarańczy

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodać kolejno całe jajka , mąkę przesianą z proszkiem oraz startą skórkę. Upiec 3 placki na krótkiej prostokątnej blaszce.

Masa  owocowa:

1/2 l soku pomarańczowego
1/2 szkl cukru

zagotować  i dodać rozmieszane składniki:

1  szkl soku  pomarańczowego
1  kisiel  pomarańczowy
2  łyżki  mąki  ziemniaczanej

Ugotowaną , gorącą masą przełożyć placki. Na wierzch polewa i płatki migdałowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz