Kolejne ciasto znalezione w czeluściach internetu. Smakowało fantastycznie za pierwszym razem,
ale lenistwo wzięło górę i zamiast skórki ze świeżych pomarańczy daję skórkę kandyzowaną własnej roboty. Smak trochę inny, ale równie dobry...
Pomarańczowiec
Ciasto :
1 margaryna
3/4 szkl cukru pudru
3 jajka
3 i 1/2 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
skórka otarta z 3 pomarańczy
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodać kolejno całe jajka , mąkę przesianą z proszkiem oraz startą skórkę. Upiec 3 placki na krótkiej prostokątnej blaszce.
Masa owocowa:
1/2 l soku pomarańczowego
1/2 szkl cukru
zagotować i dodać rozmieszane składniki:
1 szkl soku pomarańczowego
1 kisiel pomarańczowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotowaną , gorącą masą przełożyć placki. Na wierzch polewa i płatki migdałowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz