środa, 4 lipca 2012

Biszkopt z czereśniami

Sezon truskawkowy tak szybko przemknął ,że nawet nie zrobiłam biszkoptu z truskawkami i galaretką . Na szczęście udało się coś zamrozić, a teraz korzystam  z innych owoców np czereśni.

Na bazie ciasta delicja powstał biszkopt z czereśniami :))





Biszkopt z czereśniami 

Upiec 2 biszkopty lub 1  i podzielić na pół.
Ja piekę osobno, bo jakoś nie umiem równo przekroić biszkoptu.

Przepis na 1 biszkopt :

5  białek
1/2 szkl cukru
5 żółtek
3/4 szkl mąki
niepełna łyżeczka proszku
1 łyżka octu
2 łyżki oleju


Białka sztywno ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając, żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem, olej i ocet . Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Według tego przepisu upiec drugi biszkopt.

Masa czereśniowa :

3  galaretki truskawkowe
1 litr wody
mała miseczka czereśni pokrojonych  na drobne części

Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Jak zacznie gęstnieć wrzucić czereśnie .

Masa budyniowa :

2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
1 margaryna lub 25 dkg masła
1/2 szkl cukru pudru
aromat waniliowy ( pominęłam )

Na mleku ugotować budyń , ostudzić , utrzeć z masłem (lub margaryną ) i cukrem .
Składać ciasto :


                                 
                                     \        reszta kremu        /
                                      \          biszkopt           /
                                       \     trochę kremu       /
                                        \         galaretka       /
                                         \     1/2  kremu      /
                                          \       biszkopt     /
                                           ----------------

Wierzch można posypać uprażonymi migdałami .

2 komentarze:

  1. Wypróbuje w sobotę na urodzinki córci :) Póki jeszcze są czereśnie :)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje czereśnie zostały po wydrylowaniu zasypane cukrem , po puszczeniu soku podgrzane dwukrotnie do zagotowania. Tak przygotowane czereśnie są twardsze , lądują w słoiku ,są pasteryzowane i zimą wykorzystywane do ciasta lub innych rzeczy :)))

    OdpowiedzUsuń