Sezon truskawkowy tak szybko przemknął ,że nawet nie zrobiłam biszkoptu z truskawkami i galaretką . Na szczęście udało się coś zamrozić, a teraz korzystam z innych owoców np czereśni.
Na bazie ciasta delicja powstał biszkopt z czereśniami :))
Biszkopt z czereśniami
Upiec 2 biszkopty lub 1 i podzielić na pół.
Ja piekę osobno, bo jakoś nie umiem równo przekroić biszkoptu.
Przepis na 1 biszkopt :
5 białek
1/2 szkl cukru
5 żółtek
3/4 szkl mąki
niepełna łyżeczka proszku
1 łyżka octu
2 łyżki oleju
Białka sztywno ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając, żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem, olej i ocet . Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Według tego przepisu upiec drugi biszkopt.
Masa czereśniowa :
3 galaretki truskawkowe
1 litr wody
mała miseczka czereśni pokrojonych na drobne części
Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Jak zacznie gęstnieć wrzucić czereśnie .
Masa budyniowa :
2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
1 margaryna lub 25 dkg masła
1/2 szkl cukru pudru
aromat waniliowy ( pominęłam )
Na mleku ugotować budyń , ostudzić , utrzeć z masłem (lub margaryną ) i cukrem .
Składać ciasto :
\ reszta kremu /
\ biszkopt /
\ trochę kremu /
\ galaretka /
\ 1/2 kremu /
\ biszkopt /
----------------
Wierzch można posypać uprażonymi migdałami .
Wypróbuje w sobotę na urodzinki córci :) Póki jeszcze są czereśnie :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje czereśnie zostały po wydrylowaniu zasypane cukrem , po puszczeniu soku podgrzane dwukrotnie do zagotowania. Tak przygotowane czereśnie są twardsze , lądują w słoiku ,są pasteryzowane i zimą wykorzystywane do ciasta lub innych rzeczy :)))
OdpowiedzUsuń