sobota, 21 lipca 2012

Jabłecznik

Na moim ulubionym cieście tym razem powstał jabłecznik, do którego dodałam  trochę czerwonych porzeczek.



Zmieniły one kolor jabłek i dodały troszkę kwaskowatości......

Jabłecznik na kruchym cieście


Ciasto  kruche :


 1  margaryna
3/4 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku

Utrzeć pałką lub mikserem  margarynę z cukrem, dodać kolejno żółtka , przesianą mąkę z proszkiem. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części , większą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części dosypując mąkę zrobić kruszonkę

Masa jabłkowa :

1 kg jabłek obrać i zetrzeć na grubej tarce, rozprażyć
  mała miseczka porzeczek czerwonych
  cukier do smaku ( zależy jakie słodkie jabłka mamy , ok 1 szkl )

wystudzić , dodać  :

1 suchy budyń śmietankowy
3/4 szkl kaszy manny suchej ( mniej ,jeśli jabłka są mało soczyste )

Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Na to piana ubita na sztywno z 5 białek i 2 łyżek cukru , kruszonka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz