Na moim ulubionym cieście tym razem powstał jabłecznik, do którego dodałam trochę czerwonych porzeczek.
Zmieniły one kolor jabłek i dodały troszkę kwaskowatości......
Jabłecznik na kruchym cieście
Ciasto kruche :
1 margaryna
3/4 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
Utrzeć pałką lub mikserem margarynę z cukrem, dodać kolejno żółtka , przesianą mąkę z proszkiem. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części , większą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części dosypując mąkę zrobić kruszonkę
Masa jabłkowa :
1 kg jabłek obrać i zetrzeć na grubej tarce, rozprażyć
mała miseczka porzeczek czerwonych
cukier do smaku ( zależy jakie słodkie jabłka mamy , ok 1 szkl )
wystudzić , dodać :
1 suchy budyń śmietankowy
3/4 szkl kaszy manny suchej ( mniej ,jeśli jabłka są mało soczyste )
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Na to piana ubita na sztywno z 5 białek i 2 łyżek cukru , kruszonka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz