Przepis wygrzebany z Internetu, w wersji oryginalnej ze śliwkami. I takie owoce wykorzystałam, gdy piekłam go pierwszy raz. Samo ciasto kruche zrobiłam wg swojego przepisu ( bo oryginał raczej na małą tortownicę ) i pozmieniałam masę kokosową. Wyszło pyszne.
Tym razem masa kokosowa wg przepisu, owoce zaś "procentowe" czyli pozostałe po scedzeniu nalewek . {procenty ulatniają się podczas pieczenia :))) ..... a może niestety :(((( }
Placek kokosowo - owocowy z kruszonką :
Ciasto :
1 margaryna
3/4 szkl. cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
Utrzeć margarynę z cukrem , dodawać stopniowo żółtka. Później stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem. Wyrobić do połączenia składników. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę, na to masa kokosowa.
Masa kokosowa :
250 ml śmietanki kremówki
2/3 szkl cukru
200g wiórków kokosowych
5 białek
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cytryna : sok i starta skórka ( nie dałam )
Do garnka wlać śmietankę, wsypać 2/3 szkl cukru. Podgrzać, wsypać wiórki, chwilę gotować. Ostudzić, dodać ubite białka z 2 łyżkami cukru i mąką ziemniaczaną. Wymieszać, wyłożyć na ciasto, na to owoce i kruszonkę zrobioną z pozostałego ciasta. Piec w 170 stopniach .
Jakie zmiany można wprowadzić .? Dałam za pierwszym razem do masy kokosowej mleczko kokosowe ( 1/4 puszki ) i mleko skondensowane( 1/4 dużego kartonika ) oraz budyń śmietankowy zamiast samej mąki ziemniaczanej .
Wersja oryginalna : Placek kokosowo - śliwkowy
Ciasto :
120 g masła
1 szkl mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
80 g cukru pudru
cukier wanilinowy
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki wiórków kokosowych
Zagnieść ciasto. Wyłożyć do tortownicy i piec 20 minut.
Masa kokosowa :
250 ml śmietanki kremówki
2/3 szkl cukru
150 g wiórków
1 cytryna : sok i skórka
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do rondelka wlać śmietankę, dodać cukier, wiórki, sok i skórkę z cytryny. Ostudzić, dodać ubite z cukrem i mąką białka. Na ciasto masa, na masę śliwki. Piec 20 minut w 180- stopniach.
boszeeeee ...ale ślinotoku dostałam :) wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kombinacje z kokosem, wygląda super i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuń