Znaki zapytania oznaczają,że nie jestem pewna czy moja wersja powinna się jeszcze tak nazywać. Gdy zabrałam się za pieczenie okazało się,że nie ma w domu ani ziarenka maku . Zaczęłam zatem kombinować czym go zastąpić. Ciasto smaczne , chociaż dla mnie zbyt wiele smaków posiada.
Ciasto I
200 g margaryny
1/2 szkl cukru pudru
4 żółtka
250 ml mleka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku
1 torebka cynamonu
4 ubite na sztywno białka
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać kolejno żółtka , mleko , mąkę przesianą z proszkiem, cynamon. Na końcu dodać ubite białka. Rozłożyć ciasto na 2 blaszki 35x25 cm, wyłożone papierem. Piec razem z termoobiegiem ok 15 minut. Placki wyszły cieniutkie po upieczeniu ok 1 cm
Ciasto II
8 białek ( dałam 6 )
8 łyżek cukru
1/3 szkl pokruszonych biszkoptów ( pominęłam )
3/4 szkl maku suchego ( u mnie wiórki i sezam )
1/2 łyżeczki proszku
2 łyżki mąki ( dałam 5 łyżek )
kilka kropli migdałowego aromatu
Białka ubić na sztywno, dodać cukier ciągle ubijając. Później suche składniki i aromat. Wymieszać delikatnie i wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Upiec.
Masa
500 ml mleka
8 żółtek ( dałam 6 )
1 budyń śmietankowy
3 łyżki mąki pszennej
150 g cukru
250 g masła ( dałam 200 g )
4 łyżki kawy cappuccino waniliowego ( u mnie śmietankowe )
1 łyżka spirytusu ( pominęłam )
Ugotować budyń , ostudzić i utrzeć z masłem. Na końcu dać cappuccino.
dodatkowo potrzebne powidła
Łączymy elementy :
\ polewa /
\ ciasto cynamonowe /
\ 1/2 kremu /
\ ciasto makowe /
\ 1/2 kremu /
\ powidła /
\ ciasto cynamonowe /
\ ----------------------------------/
Następnym razem zrobię krem śmietankowy i pominę olejek w cieście II. Sam smak ciasta cynamonowego będzie wystarczający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz