Sernik na kruchym cieście , tym które zawsze robię czyli ucieranym.
Ciasto kruche :
250 g margaryny lub masła
1/2 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, ucierając dodać kolejno żółtka. Wsypać mąkę przesianą
z proszkiem. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę ok 35x25 cm. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę przez dosypanie niewielkiej ilości mąki.
Masa serowa :
1/2 kostki masła
3/4 szkl cukru pudru
6 jajek
1 kg zmielonego sera białego
2 budynie śmietankowe
olejek cytrynowy i pomarańczowy
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać stopniowo żółtka , później ser. Wsypać budynie, olejki ( wg uznania ) , pianę ubitą z 6 jajek. Masę wylać na ciasto. Na serze ułożyć plasterki brzoskwiń, pianę ubitą z białek od ciasta ( czyli z 5 ) z 2 łyżkami cukru. Kruszonkę. Piec ok 40 min w 170 stopniach z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz