piątek, 27 kwietnia 2012

Zapiekanka ze szpinakiem

Dla  wielbicieli szpinaku . Przepis z gazety , nie pamiętam jakiej......chyba "Poradnik domowy".
Jest  smaczna  zarówno w wersji mięsnej , jak i jarskiej.










80  dkg  ziemniaków  obranych , umytych pokrojonych w plastry
40 dkg  marchewki  obranej , pokrojonej w plasterki , ugotowanej na półmiękko
1 opakowanie  mrożonego szpinaku, odparowanego na patelni i przyprawionego ( daję do smaku soli, pieprzu ziołowego i czarnego, oregano, 4 duże ząbki czosnku ,trochę masła )
2  duże cebule posiekane w kostkę i zeszklone  na  maśle
1/2 kg  mielonego mięsa  usmażonego na cebulce
trochę sera żółtego startego na grubej tarce
słonecznik lub  sezam
trochę masła lub margaryny

Zalewa  śmietanowa:

15  dkg  śmietany
4  jajka
sól , pieprz

dodatkowo 1  szkl  rosołu


W  żaro naczyniu wysmarowanym margaryną ułożyć warstwę  ziemniaków , na to  mięso z cebulką, szpinak, plasterki  marchewki, zalewa śmietanowa, ser starty, słonecznik. Podlać 1 szkl rosołu. Piec aż ziemniaki będą miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz