Dla wielbicieli szpinaku . Przepis z gazety , nie pamiętam jakiej......chyba "Poradnik domowy".
Jest smaczna zarówno w wersji mięsnej , jak i jarskiej.
80 dkg ziemniaków obranych , umytych pokrojonych w plastry
40 dkg marchewki obranej , pokrojonej w plasterki , ugotowanej na półmiękko
1 opakowanie mrożonego szpinaku, odparowanego na patelni i przyprawionego ( daję do smaku soli, pieprzu ziołowego i czarnego, oregano, 4 duże ząbki czosnku ,trochę masła )
2 duże cebule posiekane w kostkę i zeszklone na maśle
1/2 kg mielonego mięsa usmażonego na cebulce
trochę sera żółtego startego na grubej tarce
słonecznik lub sezam
trochę masła lub margaryny
Zalewa śmietanowa:
15 dkg śmietany
4 jajka
sól , pieprz
dodatkowo 1 szkl rosołu
W żaro naczyniu wysmarowanym margaryną ułożyć warstwę ziemniaków , na to mięso z cebulką, szpinak, plasterki marchewki, zalewa śmietanowa, ser starty, słonecznik. Podlać 1 szkl rosołu. Piec aż ziemniaki będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz