sobota, 18 sierpnia 2012

Bułeczki z czosnkiem

Chleb na zakwasie ciągle piekę ten sam......... Ale ostatnio  zainteresowałam się przepisem na bułeczki z czosnkiem, które miałam w zeszycie już od dłuższego czasu. Sprawdziłam źródło i podaję wszem i wobec,że przepis pochodzi z bloga moje wypieki  i zachęcam do zaglądania na ten blog, bo smakowite rzeczy można tam znaleźć .










Nie wyglądają tak pięknie jak u Dorotki , ale smakują świetnie. Oczywiście co nieco zmieniłam :-))


Bułeczki  z  czosnkiem :

z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk

8  g  drożdży świeżych
1 płaska łyżeczka  cukru
1 i 1/3 szkl letniego mleka

Zmieszać  w misce i odstawić pod przykryciem na ok 15 minut. Dodać :
400 g  mąki pszennej
1/2  łyżeczki soli

Wyrobić dokładnie mikserem ( ja ręcznie ) , dodać 30 g masła roztopionego , letniego. Wyrobić do wchłonięcia się tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia .

Przygotować nadzienie :

60 g miękkiego masła
4-5 ząbków czosnku posiekać drobniutko ( przeciskam praską )
2 łyżeczki suszonego cząbru

Wymieszać dokładnie .

Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku , utoczyć w rękach kulkę i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Zostawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Ostrym nożem naciąć bułki ( nie mam tak ostrego noża, który nacina surowe miękkie ciasto ), w nacięcie nożem ( lub rękawem ) wkładać nadzienie. Piec w temperaturze 180 stopni .


***************************
Do ciasta zamiast masła można dać olej ( 3 łyżki ).  Jeśli ktoś lubi otręby można dodać do ciasta  .
Wypróbowałam radę  z gazety : nacinać należy nożem  z ząbkami zanurzanym w mące .

2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie! Mąż pyta czy możemy na nie przyjechać he he :D jak wrócimy z wakacji to pochwalę się jak wyszły wg Twojego przepisu :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już robiłam cztery razy,smakowały wszystkim którzy je jedli ( no jedna osoba uznała,że za dużo masła w nich :-)) ).

    OdpowiedzUsuń