Głównie ostatnio zajmuję się przetwarzaniem plonów ......... Śliwki , gruszki maliny oraz nieustająco ogórki, cukinie są pakowane do słoików lub mrożenia. Nieliczne macerują się w spirytusie .....
Trzeba korzystać ,bo sezon krótki . Szkoda,że malina czarna owocuje wcześniej , bo wyszłoby na zdjęciu barwne trio . A tak tylko duet malinowy :
Ostatnio zakupiony ser prawdziwie wiejski był trochę suchawy i kruszył się, dlatego skończył swój żywot w serniku. Sernik wyszedł prawie kremowy, chyba za sprawą dużej ilości ubitych białek :)))
Sernik z gruszkami i kruszonką:
Ciasto kruche :
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem mikserem lub pałką , dodawać stopniowo żółtka, później mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na 2 części . Większą ( 3/4 ) wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , z reszty ciasta zrobić kruszonkę ( dosypując mąki i krusząc ciasto palcami ,aż do rozdrobnienia ) . Na ciasto wyłożyć masę serową .
Masa serowa :
1 kg sera białego ( mój prawdziwy, wiejski ) przemielonego
1 szkl cukru pudru ( lub więcej )
1/2 margaryny
5 żółtek
10 białek ubitych
2 budynie śmietankowe
olejek waniliowy
Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i żółtkami, dodawać porcjami ser biały, budynie, olejek waniliowy, ubite białka . Na masę serową wyłożyć plasterki obranej gruszki, na to kruszonka. Piec w 170 stopniach ok 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz