środa, 22 sierpnia 2012

To ,czym się ostatnio zajmuję...... i przepis na sernik

Głównie ostatnio zajmuję się przetwarzaniem plonów .........  Śliwki , gruszki maliny oraz nieustająco ogórki, cukinie są pakowane do słoików lub mrożenia. Nieliczne macerują się w spirytusie .....


Trzeba korzystać ,bo sezon krótki . Szkoda,że malina czarna owocuje wcześniej , bo wyszłoby na zdjęciu barwne trio . A tak tylko duet malinowy :




Ostatnio zakupiony ser prawdziwie wiejski był trochę suchawy i kruszył się, dlatego skończył swój żywot w serniku. Sernik wyszedł prawie kremowy, chyba za sprawą dużej ilości ubitych białek :)))


Sernik z gruszkami  i kruszonką:






Ciasto  kruche :

1  margaryna
1/2 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Utrzeć margarynę z cukrem pudrem mikserem lub pałką , dodawać stopniowo żółtka, później mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podzielić ciasto na 2 części . Większą  ( 3/4 ) wylepić blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , z  reszty ciasta zrobić kruszonkę ( dosypując mąki i krusząc ciasto palcami ,aż do rozdrobnienia ) . Na ciasto wyłożyć masę serową .

Masa serowa :

1 kg sera białego ( mój prawdziwy, wiejski ) przemielonego
1 szkl cukru pudru ( lub więcej )
1/2 margaryny
5 żółtek
10 białek ubitych
2 budynie śmietankowe
   olejek  waniliowy

Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i żółtkami, dodawać porcjami ser biały, budynie, olejek waniliowy, ubite białka . Na masę serową wyłożyć plasterki obranej gruszki, na to kruszonka. Piec w 170 stopniach ok 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz