sobota, 21 lipca 2012

Jabłecznik

Na moim ulubionym cieście tym razem powstał jabłecznik, do którego dodałam  trochę czerwonych porzeczek.



Zmieniły one kolor jabłek i dodały troszkę kwaskowatości......

Jabłecznik na kruchym cieście


Ciasto  kruche :


 1  margaryna
3/4 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku

Utrzeć pałką lub mikserem  margarynę z cukrem, dodać kolejno żółtka , przesianą mąkę z proszkiem. Zarobić ciasto. Podzielić na 2 części , większą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części dosypując mąkę zrobić kruszonkę

Masa jabłkowa :

1 kg jabłek obrać i zetrzeć na grubej tarce, rozprażyć
  mała miseczka porzeczek czerwonych
  cukier do smaku ( zależy jakie słodkie jabłka mamy , ok 1 szkl )

wystudzić , dodać  :

1 suchy budyń śmietankowy
3/4 szkl kaszy manny suchej ( mniej ,jeśli jabłka są mało soczyste )

Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Na to piana ubita na sztywno z 5 białek i 2 łyżek cukru , kruszonka.

niedziela, 15 lipca 2012

Ciasto Beaty

Przepis dostałam od mojej przyjaciółki stąd nazwa. Jest to biszkopt przełożony masą budyniową ugotowaną na soku pomarańczowym z tartymi jabłkami i kremem z bitej śmietany na wierzchu. Tym razem w mojej wersji  wykorzystałam moc czarnej porzeczki. Dlaczego moc ???? Po wyrzuceniu owoców z sokownika mają one jeszcze tyle soku w sobie,że można z nich robić doskonały kompot. Wystarczy tylko zalać gorącą przegotowaną wodą. Masa na tym kompocie wyszła ciemna, aromatyczna. Jabłek co prawda w niej nie widać, ale smakuje wybornie .



Upiec  2  jasne  biszkopty


Przepis na 1 biszkopt :

4  białka
1/2 szkl cukru
4 żółtka
3/4 szkl mąki
niepełna łyżeczka proszku
1 łyżka octu
2 łyżki oleju

Upiec biszkopty i przełożyć gorącą masą :

Masa  budyniowa :

1 litr soku pomarańczowego ( u mnie kompot z czarnej porzeczki )
1/2 szkl cukru
3 budynie śmietankowe
4 jabłka starte na grubej tarce

Z litra soku odlać szklankę soku i rozmieszać w niej budynie. Resztę soku zagotować z cukrem, wlać budynie ,jabłka starte ,chwilę gotować. Ostudzić ciasto , na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę z cukrem.
U mnie  krem ze śnieżki z galaretką

1 śnieżka
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl wody

Galaretkę ostudzić, tężejącą wlać do ubitej wg przepisu śnieżki .


Tą  masą budyniową przełożyłam też piernik i był  bardzo smaczny.


środa, 11 lipca 2012

Pierogowy dzień

Po raz pierwszy zrobiłam pierogi ze szpinakiem. Szpinak do tej pory używałam w zapiekankach, tartach, do naleśników  a  dzisiaj  jako farsz do pierogów  :

Przed  ugotowaniem :


Nie są wycinane z pomocą szklanki, stąd różna ich wielkość.  Kawałki ciasta odkrawane nożem , z nich odrywa się mniejsze kawałki, toczy kulki , które później są rozwałkowane na  cienkie placki. Dzięki temu ciasto jest jednolite, miękkie .








Każdy ma swój przepis na ciasto pierogowe....

A farsz ?????

Farsz był robiony " na oko ".

2 torebki  mrożonego szpinaku rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 jajka
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, oregano
ser biały

Szpinak rozmroziłam, odcedziłam, przesmażyłam na patelni . Dodałam masło, czosnek, przyprawy, jajka. Po przestudzeniu dodałam biały ser ( taki prawdziwy, wiejski :)))   )  Wymieszałam porządnie . Po ugotowaniu polać można roztopionym masełkiem ( kleksy z jogurtu ) , ale idealnie pasowałby sos pomidorowy  lub  beszamelowy ...............................

Ponieważ zostało trochę ciasta  powstały jeszcze pierogi  z  białym serem, na słodko.........

Cudnie smakują z musem z jabłek :))))  ( rozprażone papierówki z cukrem )


środa, 4 lipca 2012

Biszkopt z czereśniami

Sezon truskawkowy tak szybko przemknął ,że nawet nie zrobiłam biszkoptu z truskawkami i galaretką . Na szczęście udało się coś zamrozić, a teraz korzystam  z innych owoców np czereśni.

Na bazie ciasta delicja powstał biszkopt z czereśniami :))





Biszkopt z czereśniami 

Upiec 2 biszkopty lub 1  i podzielić na pół.
Ja piekę osobno, bo jakoś nie umiem równo przekroić biszkoptu.

Przepis na 1 biszkopt :

5  białek
1/2 szkl cukru
5 żółtek
3/4 szkl mąki
niepełna łyżeczka proszku
1 łyżka octu
2 łyżki oleju


Białka sztywno ubić z odrobiną soli, dodać stopniowo cukier ciągle ubijając, żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem, olej i ocet . Delikatnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.
Według tego przepisu upiec drugi biszkopt.

Masa czereśniowa :

3  galaretki truskawkowe
1 litr wody
mała miseczka czereśni pokrojonych  na drobne części

Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Jak zacznie gęstnieć wrzucić czereśnie .

Masa budyniowa :

2 szkl mleka
1 budyń śmietankowy
1 margaryna lub 25 dkg masła
1/2 szkl cukru pudru
aromat waniliowy ( pominęłam )

Na mleku ugotować budyń , ostudzić , utrzeć z masłem (lub margaryną ) i cukrem .
Składać ciasto :


                                 
                                     \        reszta kremu        /
                                      \          biszkopt           /
                                       \     trochę kremu       /
                                        \         galaretka       /
                                         \     1/2  kremu      /
                                          \       biszkopt     /
                                           ----------------

Wierzch można posypać uprażonymi migdałami .