niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto ze śliwkami

Przepis na to ciasto znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam źródła. Wykorzystałam swój przepis na kruche ciasto, resztę porcji powiększyłam. Przepis oryginalny :



Ciasto z rabarbarem i truskawkami  lub śliwkami 

Ciasto  kruche :

1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżki cukru pudru
10 dkg masła

Zrobić ciasto, wyłożyć na blaszkę / tortownicę /, podpiec 10-12 minut.

Nadzienie :

1/4 szkl mąki
1 i 1/2 szkl cukru
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl śmietanki słodkiej
4 szkl rabarbaru w plasterki
1 szkl truskawek w plasterki
lub zamiennie 1 kg śliwek

Zmieszać suche składniki z mokrymi. Dodać owoce i wylać na podpieczony spód. Piec ok 45 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę :

Piana :

6 białek
1/2 szkl cukru

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając . Piec do zrumienienia piany.


Moja wersja na blachę prostokątną :

Moje ciasto kruche :

1 margaryna
1/3 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka. Do utartej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem .Zarobić ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.Podpiec ok 12 minut

Nadzienie :
1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl śmietanki
1/2 puszki mleka kokosowego

rozmrożone śliwki

Zmieszać mokre składniki z suchymi. Wylać masę na podpieczony spód. Ułożyć śliwki. Piec ok 45 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć pianę z białek:
11 białek
1/2 szkl cukru



1 komentarz:

  1. Uuuuu... ale smakowicie to wygląda...;)
    Pozazdrościć! ;P

    OdpowiedzUsuń