Przepis na to ciasto znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam źródła. Wykorzystałam swój przepis na kruche ciasto, resztę porcji powiększyłam. Przepis oryginalny :
Ciasto z rabarbarem i truskawkami lub śliwkami
Ciasto kruche :
1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżki cukru pudru
10 dkg masła
Zrobić ciasto, wyłożyć na blaszkę / tortownicę /, podpiec 10-12 minut.
Nadzienie :
1/4 szkl mąki
1 i 1/2 szkl cukru
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl śmietanki słodkiej
4 szkl rabarbaru w plasterki
1 szkl truskawek w plasterki
lub zamiennie 1 kg śliwek
Zmieszać suche składniki z mokrymi. Dodać owoce i wylać na podpieczony spód. Piec ok 45 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę :
Piana :
6 białek
1/2 szkl cukru
Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając . Piec do zrumienienia piany.
Moja wersja na blachę prostokątną :
Moje ciasto kruche :
1 margaryna
1/3 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka. Do utartej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem .Zarobić ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.Podpiec ok 12 minut
Nadzienie :
1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl śmietanki
1/2 puszki mleka kokosowego
rozmrożone śliwki
Zmieszać mokre składniki z suchymi. Wylać masę na podpieczony spód. Ułożyć śliwki. Piec ok 45 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć pianę z białek:
11 białek
1/2 szkl cukru
Uuuuu... ale smakowicie to wygląda...;)
OdpowiedzUsuńPozazdrościć! ;P