sobota, 27 października 2012

Bułeczki pszenno-żytnie

Jak odnajdę źródło / zawieruszyłam gdzieś zeszyt z przepisem /  to dopiszę czyjego pomysłu te bułeczki. Są świetne :-)




40 g  świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
200 ml letniej wody
200  ml letniego mleka
100 g mąki żytniej
420 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
30 g margaryny roztopionej
dodaję jeszcze garść otrębów , siemię lniane, sezam

W misce zrobić zaczyn z drożdży, cukru , mleka i wody. Odstawić na pół godziny. Dodać mąki, ziarna, otręby, sól. Wyrobić dokładnie i dodać roztopiony tłuszcz. Zarobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu formować kulki i układać na blaszce . Z tej porcji wychodzi 14 małych bułeczek. Zostawić je ponownie do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać dowolnie .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz