Ciasto kruche z jabłkami, kremem i pianką na wierzchu .
Ciasto kruche :
1 margaryna
1/2 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku
2 łyżeczki cynamonu
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i cynamon. Ciasto podzielić na dwie części , rozłożyć na dwie krótkie blaszki.
Na jedną część ciasta nałożyć jabłka :
1 kg obranych ,startych na grubej tarce jabłek rozprażyć w garnku z cukrem, ostudzić i dodać 1 suchy budyń śmietankowy i ewentualnie 1/2 szkl kaszy manny jeśli jabłka są zbyt mokre.
Ciasto z jabłkami piec w temperaturze ok 160 stopni przez 20 -25 minut. Następnie upiec drugi placek, pod koniec pieczenia na placek wyłożyć pianę ubitą z pięciu białek i 2 łyżek cukru. Piec do zrumienienia bezy.
Upieczone placki przełożyć kremem . Przepis na krem pochodzi z książki J.Muras " Kruche ciasta i ciasteczka" Porcję powiększyłam.
Krem:
1,5 szkl mleka
12 dkg śmietany
10 dkg cukru
6 dkg mąki
18 dkg masła lub margaryny
3 żółtka
Wszystkie składniki włożyć do garnka , zagotować na małym ogniu. Ostudzić trochę mieszając.
Właśnie kończę placek wygląda smakowicie już nie mogę się doczekać jak go zjemy :)
OdpowiedzUsuńPlacek jest taki pyszny że na stałe zawitał w moim zeszycie :)
UsuńMam nadzieję,że też Wam posmakuje . Ja go już robiłam wcześniej, ale tym razem dodałam do ciasta cynamonu .
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńZe mnie kucharka po zbóju ale może kiedyś spróbuje swoich sił.
Przy okazji zapraszam do siebie na candy
http://aurinka.blogspot.com/2012/10/rozdanie-u-aurinki-2.html
Pozdrawiam
Auri
Aż mi ślinka cieknie.... :)
OdpowiedzUsuń