sobota, 29 września 2012

Sernik ze śliwkami

Znalazłam ten przepis w jakimś artykule na onecie i nie wiem kto jest jego autorem. Ponieważ sernik jest bardzo dobry, może ktoś się skusi na jego wykonanie :-)




SERNIK  ŚLIWKOWY
/na tortownicę /



Kruche  ciasto:

15  dkg  mąki
5 dkg cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
7,5 dkg masła
Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, później wylepić tortownicę o śr 26 cm. Posypać tartą bułką i na to rozsmarować 1/3 masy serowej, na to śliwki, resztę sera.


Masa serowa:

6 jajek
17 dkg cukru
1 cukier wanilinowy
1 kg sera białego
15 dkg kremówki
1 budyń waniliowy

Jajka ubić z cukrami, dodawać stopniowo ser, śmietanę i proszek budyniowy.

Piec 1 godz. w 175 stopniach.  5 minut przed końcem pieczenia na sernik wyłożyć masę :

Masa karmelowa:

10 dkg cukru
2 łyżki wody
5 dkg kremówki
10 dkg posiekanych orzechów włoskich   / u mnie migdałowe płatki /

Cukier skarmelizować, wymieszać z wodą,śmietaną kremówką i posiekanymi orzechami. Smażyć chwilę mieszając. Upieczony sernik zostawić jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.



2 komentarze:

  1. Mniam mniam :) dobrze ż jeszcze są śliwki, to z pewnością skuszę się na przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wygląda zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń