sobota, 1 września 2012

Puszyste bułki z serem

Na blogu eksplozja smaku  znalazłam przepis  na puszyste bułki z malinami. Malin nie było, ale był ser biały zatem nastąpiła mała korekta przepisu .







Puszyste  bułki z serem

12 g świeżych drożdży   ( 7 g suchych )
3/4 szkl ciepłego mleka
3  czubate  łyżki cukru

Zrobić rozczyn , odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników:

1 żółtko
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
60 g roztopionego masła

Ja masło dodaję już po wyrobieniu ciasta ( wyrabiam ciasto ręcznie ). Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrobić ponownie, podzielić i uformować kulki. Ułożyć w sporych odległościach, zostawić do wyrośnięcia. Dnem szklanki ( u mnie kieliszkiem ) zanurzonym w mące zrobić wgłębienie , włożyć trochę masy serowej ( ser jak do naleśników z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej) , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach.

1 komentarz:

  1. O! Zjadłabym takie Polskie bułki z serem, az mi ślinka pociekła. Dobrze, że za niecałe 3 tygodnie bedę w Polsce, to i zapasy porobię :)

    OdpowiedzUsuń