sobota, 29 września 2012

Sernik ze śliwkami

Znalazłam ten przepis w jakimś artykule na onecie i nie wiem kto jest jego autorem. Ponieważ sernik jest bardzo dobry, może ktoś się skusi na jego wykonanie :-)




SERNIK  ŚLIWKOWY
/na tortownicę /



Kruche  ciasto:

15  dkg  mąki
5 dkg cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
7,5 dkg masła
Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce, później wylepić tortownicę o śr 26 cm. Posypać tartą bułką i na to rozsmarować 1/3 masy serowej, na to śliwki, resztę sera.


Masa serowa:

6 jajek
17 dkg cukru
1 cukier wanilinowy
1 kg sera białego
15 dkg kremówki
1 budyń waniliowy

Jajka ubić z cukrami, dodawać stopniowo ser, śmietanę i proszek budyniowy.

Piec 1 godz. w 175 stopniach.  5 minut przed końcem pieczenia na sernik wyłożyć masę :

Masa karmelowa:

10 dkg cukru
2 łyżki wody
5 dkg kremówki
10 dkg posiekanych orzechów włoskich   / u mnie migdałowe płatki /

Cukier skarmelizować, wymieszać z wodą,śmietaną kremówką i posiekanymi orzechami. Smażyć chwilę mieszając. Upieczony sernik zostawić jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku.



sobota, 15 września 2012

Moja wersja cynamonowca :-)

Powróciłam  do cynamonowca :-)

Poprzednia  wersja była zbyt bogata dla mnie pod względem smaków, dlatego też uprościłam ją nieco.
Według mnie i osób ,które jadły to ciasto było  to dobre rozwiązanie. Ciasto cynamonowe zostawiłam bez zmian , zwiększyłam tylko troszkę porcję / , biszkopt zrobiłam tradycyjny , a krem  gotowany .





Cynamonowiec nr 2:

Ciasto  cynamonowe :

250 g margaryny
1/2 szkl cukru pudru
5 jajek
250 ml mleka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku
1 torebka cynamonu

Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, dodawać stopniowo jajka , mąkę przesianą z proszkiem ,cynamon oraz powoli ucierając mleko. Upiec z tej porcji 2 placki.

Biszkopt :

5 białek
1/2 szkl cukru
5 żółtek
3/4 szkl mąki
niepełna łyżeczka proszku
1 łyżka octu
2 łyżki oleju

Ubić biszkopt i upiec w takiej samej blaszce jak placki cynamonowe.

Krem  / przepis pochodzi z książki Jolanty Muras "Kruche ciasta i ciasteczka / :
ilość przewidziana  na tortownicę , ja robię 1,5 porcji

250 ml mleka
8 dkg śmietany
8 dkg cukru pudru
4 dkg mąki
12 dkg masła
3 żółtka

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i mieszając gotować do zgęstnienia. Ostudzić trochę i wylać na ciasto. Ten krem świetnie pasuje do piernika oraz innych ciast i jest świetną propozycją dla tych co nie lubią kremów z "żywym" masłem .

Ułożyć od dołu :


                      \        placek  cynamonowy            /
                        \                  krem                        /
                          \             biszkopt                    /
                            \            powidła                  /
                              \  placek  cynamonowy   /
                                _________________



sobota, 1 września 2012

Puszyste bułki z serem

Na blogu eksplozja smaku  znalazłam przepis  na puszyste bułki z malinami. Malin nie było, ale był ser biały zatem nastąpiła mała korekta przepisu .







Puszyste  bułki z serem

12 g świeżych drożdży   ( 7 g suchych )
3/4 szkl ciepłego mleka
3  czubate  łyżki cukru

Zrobić rozczyn , odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników:

1 żółtko
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
2 i 1/4 szkl mąki pszennej
60 g roztopionego masła

Ja masło dodaję już po wyrobieniu ciasta ( wyrabiam ciasto ręcznie ). Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wyrobić ponownie, podzielić i uformować kulki. Ułożyć w sporych odległościach, zostawić do wyrośnięcia. Dnem szklanki ( u mnie kieliszkiem ) zanurzonym w mące zrobić wgłębienie , włożyć trochę masy serowej ( ser jak do naleśników z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej) , posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach.