sobota, 21 kwietnia 2012

Sernik z brzoskwiniami

Sernik  na  kruchym  cieście  , tym które zawsze robię  czyli ucieranym.



Ciasto  kruche :

250 g  margaryny lub  masła
1/2 szkl  cukru pudru
5  żółtek
3  szkl  mąki
2  łyżeczki  proszku


Utrzeć  margarynę z   cukrem  pudrem, ucierając  dodać  kolejno  żółtka. Wsypać  mąkę przesianą
z  proszkiem. 3/4 ciasta  wyłożyć  na  blaszkę  ok  35x25  cm. Z  pozostałego  ciasta  zrobić  kruszonkę przez  dosypanie niewielkiej  ilości  mąki.

Masa  serowa :

1/2  kostki  masła
3/4  szkl  cukru pudru
6  jajek
1  kg  zmielonego  sera  białego
2  budynie  śmietankowe
olejek  cytrynowy  i  pomarańczowy

Masło  utrzeć  z  cukrem  pudrem, dodać  stopniowo  żółtka , później ser.  Wsypać budynie, olejki ( wg uznania )  , pianę  ubitą z  6  jajek. Masę  wylać  na  ciasto. Na  serze  ułożyć  plasterki  brzoskwiń, pianę ubitą  z  białek  od  ciasta  ( czyli  z  5 ) z  2  łyżkami  cukru. Kruszonkę. Piec  ok  40  min w  170 stopniach  z  termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz