sobota, 17 listopada 2012

Sakiewki ze szpinakiem

Dawno temu znalazłam  w jakiejś gazecie przepis na naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami i robię je dość często. Zmieniam tylko lekko formę , gdy mają wystąpić w formie eleganckiej. Sakiewkę spinam wykałaczką :






Naleśniki ze szpinakiem :

50 dkg mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 jajko
oregano,sól, pieprz
20 dkg pieczarek, pokrojonych w plasterki i usmażonych na oleju
starty żółty ser

Szpinak rozmrozić, odsączyć i podsmażyć  na maśle. Dodać do niego przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i pieczarki. Masą smarować naleśniki, posypać startym żółtym serem. Naleśnik spiąć wykałaczką . No tak zapomniałam dodać ,że należy je zapiec, aby ser się rozpuścił  / można użyć mikrofalówki /.

Dobre są jeszcze z farszem z pora i boczku . Przepis pochodzi z książeczki "Naleśniki,placki,omlety" nr 2/2002. Przepis trochę zmieniłam .



30 dkg białych części porów / dodaję trochę miękkiej zielonej części /
15 dkg pieczarek
1 czerwona cebula 
1 ząbek czosnku
6 dkg chudego boczku wędzonego
starty żółty ser 

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć dalej. Pory pokroić  w półplasterki i podsmażyć na oleju lub tłuszczu wytopionym z boczku. Wszystko razem wymieszać , przyprawić pieprzem, solą, oregano. Usmażone naleśniki smarować masą , posypać startym żółtym serem, zwinąć w rulonik i podsmażyć na patelni lub podpiec w żaronaczyniu.

niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto ze śliwkami

Przepis na to ciasto znaleziony w internecie, niestety nie zapisałam źródła. Wykorzystałam swój przepis na kruche ciasto, resztę porcji powiększyłam. Przepis oryginalny :



Ciasto z rabarbarem i truskawkami  lub śliwkami 

Ciasto  kruche :

1 i 3/4 szkl mąki
2 łyżki cukru pudru
10 dkg masła

Zrobić ciasto, wyłożyć na blaszkę / tortownicę /, podpiec 10-12 minut.

Nadzienie :

1/4 szkl mąki
1 i 1/2 szkl cukru
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl śmietanki słodkiej
4 szkl rabarbaru w plasterki
1 szkl truskawek w plasterki
lub zamiennie 1 kg śliwek

Zmieszać suche składniki z mokrymi. Dodać owoce i wylać na podpieczony spód. Piec ok 45 minut. Pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyć pianę :

Piana :

6 białek
1/2 szkl cukru

Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając . Piec do zrumienienia piany.


Moja wersja na blachę prostokątną :

Moje ciasto kruche :

1 margaryna
1/3 szkl cukru pudru
5 żółtek
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo żółtka. Do utartej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem .Zarobić ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem.Podpiec ok 12 minut

Nadzienie :
1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
szczypta soli
6 żółtek
1 szkl śmietanki
1/2 puszki mleka kokosowego

rozmrożone śliwki

Zmieszać mokre składniki z suchymi. Wylać masę na podpieczony spód. Ułożyć śliwki. Piec ok 45 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć pianę z białek:
11 białek
1/2 szkl cukru



niedziela, 4 listopada 2012

Miodownik z masą serową

Ten miodownik znalazłam dawno temu w "Poradniku domowym" . Zastanowiło mnie połączenie sera z ciastem typu piernikowego .Okazało się / dla mnie / że to bardzo udane to połączenie.


Ja to ciasto robię z pomieszanych proporcji i wykładam na dwie długie prostokątne blaszki. Ważne ,aby ciasto wyłożyć od razu na dwie takie same blachy. Później zaczyna krzepnąć i klei się straszliwie. Można rozłożyć podsypując mąką,ale placki wtedy robią się twardsze.

Ciasto :

3-4 łyżki miodu    / daję  4 /
1 szkl cukru
5 dkg margaryny    / daję 1/2 kostki /
2-3 jajka      / daję 4 /
3 szkl mąki - przesiać
1 łyżeczka sody   / daję 3/4 łyżeczki proszku  i 1/2 łyżeczki sody /

Margarynę, miód, cukier rozpuścić w garnku. Wylać do miski, ostudzić trochę. Do ciepłej masy dodawać stopniowo całe jajka ucierając przez cały czas. Później wsypać mąkę przesianą ze środkami spulchniającymi. Ciasto rozłożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa serowa :

1 kg zmielonego sera białego / dałam wiejski /
15 dkg margaryny
1 szkl cukru pudru  / daję 3/4 /
1 budyń śmietankowy
1/3 szkl mleka
2 żółtka

Ser, margarynę, cukier, żółtka wrzucić do garnka. Mieszając ciągle składniki do rozpuszczenia sera. W mleku rozpuścić budyń. Wlać do masy serowej, zagotować. Gorącą masę serową wyłożyć na placek i przykryć ją drugim plackiem. Na to polewa.