wtorek, 31 stycznia 2012

Witam.

Lekko  kulinarnie dlatego,że nie muszę gotować codziennie. Moje  "kucharzenie" jest rzadkie i związane głównie z piekarnikiem. Na  prośbę koleżanek, tych które lubią nowości kulinarne już sprawdzone przez kogoś powstaje ten blog.
Ostrzegam !!!!!! Nie będzie on systematycznie prowadzony. Nie  będzie  skrupulatnych, dobrze zilustrowanych przepisów. Nie  będzie pięknych zdjęć. Każdy ,kto tu  zagląda robi  to na własne ryzyko.
Nie odpowiadam za żadne zakalce tudzież inne przypadłości.


A  witam  po staropolsku chlebem z solą ( w środku ):


Może nie wyglądają cudnie, ale jak smakują..........

Ten przepis pochodzi z jakiegoś bloga kulinarnego, niestety nie spisałam z jakiego.
Od sierpnia 2011 r. zaczęłam piec chleby ,( najpierw drożdżowe ,potem zakwasowe ) naoglądawszy się ich wcześniej na różnych blogach . Przyznaję śmiało, jestem fanką domowego chleba.
Wiem co każdy ma w środku......


Szybki  chleb  z  ziarnami

100 g migdałów  posiekanych  ( zamiast migdałów daję 2 łyżki otrębów )
40 g świeżych drożdży
500 g  mąki pszennej  ( ja używam typ 550 )
2 łyżeczki  soli  ( daję  1,5 łyżeczki )
2  łyżki octu  balsamicznego ( czasami pomijam )
50 g  ziaren  słonecznika
50 g pestek  dyni  ( można dać siemię lniane )
1/2  l  letniej  wody

Pokruszone drożdże wymieszać z wodą , dodać kilka łyżek mąki. Przykryć i odstawić na 10 -15 min.
Dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć  do  keksówki 30 cm ,posmarowanej olejem i wysypanej otrębami.Odstawić do podrośnięcia. Piec ok. 50 min w 220 stopniach. ( Ja  zazwyczaj piekę 10 min w wysokiej temperaturze, a później zmniejszam temperaturę do 180 stopni, sprawdzam patyczkiem czy jest suchy w środku) Po upieczeniu chleb należy od razu wyciągnąć z blaszki, powinien mieć dobrze wypieczone boki. Studzić na kratce.